Igen. Tényleg. Tényleg működik! A  pozitív gondolkodás elmélete szerint a negatív, romboló gondolatok rossz hatással vannak az ember tudatára, érzéseire és cselekedeteire, felborítják az ember testi-lelki egyensúlyát és még betegséget is okozhatnak.

0418A tanítás abból indul ki, hogy a bizalmatlanság, bizonytalanság és a szorongás neurózishoz, depresszióhoz, gátlásossághoz, ingerültségehez vezet, ami pszichoszomatikus panaszokon keresztül komoly testi betegségeket válthat ki. A pozitív gondolkodás módszerével ennek éppen az ellenkezőjét lehet elérni. Az ember eljuthat egy olyan pozitív alapmagatartáshoz, ami erővel és energiával tölti el, és ez az egészség, a siker és az életöröm kulcsa. Bár az életünk alakulását teljes mértékben nem tudjuk megszabni, azonban sok mindenben hatással lehetünk rá. Megtanulhatjuk kezelni az érzelmeinket, a viselkedésünket, hiszen ettől függ, hogy túlnyomórészt negatív vagy pozitív benyomások érnek. A pozitív gondolkodás egyes hívei azt állítják, hogy e módszer segítségével olyan súlyos testi szenvedések is csökkenthetők, mint amit a reuma, az agydaganat vagy a rákbetegség okoz.

Ha a módszer hatását összevetjük más olyan módszerekével, amelyek nem pusztán fizikai kezelésen alapulnak, megállapíthatjuk, hogy az eredmény itt is leginkább azon múlik, mennyire hisz a beteg a sikerben. 

Olyanok vagyunk, ahogyan gondolkodunk. A pozitív gondolkodás hatása az önszuggesztión alapul, azaz egyfajta önhipnózison. Bizonyos emlékeztető mondások segítségével, amelyekre a betegnek minduntalan gondolnia kell, fel kell olvasnia vagy hangszalagról meghallgatnia – új magatartásformák rögzülnek a tudatalatti pedig mintegy újra megerősítést kap, ráhangolódik a pozitív gondolatra. Ezeket az önszuggesztív állításokat úgy kell kiválasztani, hogy az önbizalomhiányt önbecsülés, az alulértékelést reális értékelés, vagyis alapjában véve minden negatív beállítódást pozitív gondolatok váltsák fel. Néhány példa az ilyen állításokra: Jól éztem magam! Nyugodt vagyok! Könnyedén megteszem! Nekem ez sikerül! Szeretet vesz körül! stb. 

A pozitív gondolkodás minden élethelyzetben és életterületen alkalmazható. Ime három olyan terület, ahol bizonyíthatóan sikerrel működik:

1. a gyógyászatban és a pszichoterápiában

2. a gazdasági életben, az eladási tréningben és a motivációs szemináriumokon valamint a menedzserképzésben

3. a sportban ( sok sikeres sportoló önszuggesztív gondolatokkal sarkallja magát harci szellemre, csúcsteljesítményre és sikerre)

Tényleg működik a pozitív gondolkodás?
Oszd meg ezt az oldalt