nyers táplálkozásA nyers táplálkozás egyre népszerűbb nem csak mint fogyókúrás diéta, de mint a hosszú és egészséges életet támogató étkezés. Annyira sok feldolgozott ételt eszünk, hogy bele se gondolunk, mi mindent viszünk be a szervezetünkbe és milyen messzire jutottunk őseink táplálkozási szokásaiktól. 

A nyers táplálkozás azt jelenti, hogy csak természetes, feldolgozatlan ételeket fogyasztunk. Számos “józan” oka van, hogy ez miért is egy jó ötlet. A feldolgozott és főtt ételekből nagyon sok alapvető tápérték kerül ki. Gondoljunk csak néhány hagyományos bölcsességre, amitket régről tudunk, mint például: Ha a szakács csak félkészre főzi a tésztát, akkor több kalóriát tartalmaz, igen, de akkor több a tápértékük, mint ha teljesen megfőzi. Vagy talán emlékszünk, a jó tanácsra, hogy ne hámozzuk meg teljesen a sárgarépát vagy burgonyát, mert a legtöbb tápanyag és értékes anyagok a “felszín” alatt vannak.

A nyers étkezés azt jelenti, hogy feldolgozatlan, nyers, bio, természetes ételeket eszünk, mint például a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, hüvelyesek, szárított gyümölcsök, tengeri moszat, stb. Ez azt jelenti, hogy az étrendünk legalább 75% nyers ételekből tevődik össze! A főzés kivonja az igazi ízeket és a tápértékeket a zöldségek és gyümölcsökből. Az őseink nagyon keveset főztek és minden bizonnyal nem főzött vagy feldolgozott gyümölcsöket és zöldségeket ettek. Nyers ételeket ettek.  Forrásvízet ittak és talán alkalmanként egy kis kókusztejet.

Ez egy módja a táplálkozásunknak, amely összhangban van a bolygónkkal és összhangban van a saját anyagcserénkkel. A testünk hatékonyan hivatott működni. Természetesen ez alol nem kivétel a testmozgás.

Ma már számtalan recept elérhető az interneten, amely csak nyers alapanyagokból készül, pl. nyers torták, amelyek sokkal finomabbak tudnak lenni, mint azt bárki is gondolná.

Mit is jelent a nyers táplálkozás?
Oszd meg ezt az oldalt
Cimke: