A Spenót tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, és rostokkal.

SpenótEgyes kutatások szerint a spenót a rákbetegségek ellen a leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Ahogy a legtöbb zöldség, a spenót is nagyon gazdag élelmi rostokban, melyek átmossák a bélrendszert megszabadítanak a salakanyagoktól , így nem csak az anyagcserét teszik gyorsabbá, hanem a puffadást is megszüntetik.

Nagyon gazdag magnéziumban, és kalciumban. Ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezeted természetes zsírbontó üzeme megfelelően működjön. Bőven van a spenótba FOSZFOR! Óriási mennyiségben van benne Kálium, ami képes a felgyülemlett folyadékot megszüntetni.

Élettani jelentősége: magas vitamin, ásványi só, és nyomelem tartalmának köszönhető ugyan is ez a zöld CSODA  kitűnő forrása a következő: A, C, E, B2, B6, K vitamin, mangán, Folsav-B9 vitamin magnézium, vas, réz, kalcium, kálium, foszfor, cink, élelmi rostok, növényi fehérjék. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak niacinnak, és szelénnek.

Ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium kálium és a kalcium tartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben igen jelentősek.

A vitaminok közül az A, C-vitamin tartalma magas, ha nyersen fogyasztják. A spenót igen gazdag B –vitaminokban, melyek fokozzák a zsírok és a szénhidrátok megemésztését.

A spenótban található természetes só  csökkenti a vércukor tartalmát, így kifejezetten hasznos a  cukorbetegek számára.

A spenótban megtalálható Folsav, melyre azért van szüksége a szervezetnek, mert az segít lebontani az olyan vegyi anyagokat, melyek szívpanaszokat okozhatnak.

A kutatók legalább 13-féle flavonoid vegyületet azonosítottak a spenótban melyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganat ellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Több kísérletben használtak spenótkivonatokat, különböző daganatos sejtek kezelésére és bebizonyosodott, hogy a spenót kivonattal lassítják a gyomorrák sejtek sejtosztódását.

Ma már köztudott hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, mint a vörös húsok  ráadásul mindez lényegében kevesebb KALÓRIÁVAL  és ZSIR nélkül! Egye nyersen vagy TURMIX-ként fogyassza!!

Legyen kedvencünk a Spenót
Oszd meg ezt az oldalt
Cimke: