Mi az az Endokannabinoid Rendszer?

Az iskolában azt tanítják, hogy az emberi szervezetben 11 fő szervrendszer van. Ezek közé tartoznak az érzékszervek, izom-, csontváz-, keringési-, ideg-, nyirok-, endokrin-, légző-, húgyivar-, szaporító-, és emésztő- rendszerek. Mindezek a rendszerek alkotják az emberi testet.

De tudtad, hogy van egy endokannabinoid rendszered is (ECS)? Valószínűleg nem.

Hacsak nem vagy kutató akkor nagy valószínűséggel nem is fogsz hallani róla. Az Endokannabinoid rendszert azonban “a legfontosabb fiziológiai rendszernek nevezték, amely az emberi egészség megteremtésében és fenntartásában játszik szerepet” (angol nyelvű irodalom). 

Miért nem tud több ember az endocannabinoid rendszerről?

Mintegy 25 éve tudunk az endokannabinoid rendszerről. Először az 1990-es években fedezte fel L.A. Matsuda. Dr. Matsuda elsőként ismertette a CB-1 kannabinoid receptor szerkezetét és működését. A tudósok megpróbálták megérteni, hogy a marihuánában az elsődleges mámorító anyag a THC, hogyan hat az emberi szervezetre. Amit felfedeztek, az egy rendkívül összetett kannabinoid receptorok hálózata volt a központi és a perifériás idegrendszer sejtjeiben.

Azóta más kannabinoid receptorokat is azonosítottak, beleértve a 2 típusú kannabinoid receptort (CB-2), amely elsősorban az immunrendszerben, az emésztőrendszerben és számos a szervezet fő szerveiben található. De ezek a receptorok csak a történet fele. A CB-1 és CB-2 felfedezése arra utalt, hogy a szervezet saját kannabinoidszerű vegyi anyagai természetes kölcsönhatásba lépnek ezekkel az újonnan felfedezett receptorokkal. Szóval miért hozna létre a szervezet receptorokat, ha nem lenne olyan természetesen előforduló kannabinoid, amely kötődne hozzájuk? Az első kannabinoidszerű vegyi anyag felfedezése az Anandamid volt. Az Anandamid a CB-1 és CB-2 receptorokra egyaránt hat, szabályozva mind a központi, mind a perifériás idegrendszert. 

Mit csinál pontosan az endokannabinoid rendszer?

Még nincs teljes  képünk arról, hogy mit csinál pontosan az endokannabinoid rendszer, de tudjuk, hogy az endokannabinoid rendszer a legfontosabb élettani funkcióink finomhangolását segíti. Elősegíti a homeosztázist, ami mindenre kihat, kezdve az alvástól, étvágytalanság, fájdalom, gyulladás, memória, hangulat, sőt még a szaporulást is elősegíti. Alapvetően tehát az endokannabinoid rendszer segít a homeosztázis szabályozásában az összes nagyobb testrendszerben, biztosítva, hogy minden rendszer egymással összhangban működjön.

Rendeld meg a legtisztább CBD olajat

Olvasd el a 7 tényt, amit biztos nem tudtál az endokannabionid rendszerről.

*Ezeket az állításokat az FDA nem értékelte, és az állítások nem szándékoznak diagnosztizálni, kezelni, gyógyítani vagy megelőzni a betegségeket.

Oszd meg ezt az oldalt