Lúgosítás? PH?

A sav-bázis háztartás

Szervezetünkben szünet nélkül zajlanak a kémiai folyamatok. Ezek határozzák meg az anyagcserét, izmaink és idegeink tevékenységét, a sejtek állandó és létfontosságú építési és lebontási műveleteit. Ahhoz, hogy mindez zökkenőmentesen menjen végbe, ezeknek a finom vegyi folyamatoknak egyenletes környezetre van szükségük. Csak akkor zajlanak megfelelően, ha a test nedveiben és a sejtek belsejében kiegyensúlyozott a savak és és a lúgok aránya. Már csekély ingadozás is zavarhoz és és hibás működéshez vezethet.

Mi az a pH?

A pH (potencia hydrogenii, azaz hidrogénkitevő) a hidrogénionok koncentrációjának mértéke egy liter vizes oldatban. A pH-érték skálája a pH 1-től (nagyon savas) a pH 7-en (semleges) át a pH 14-ig (nagyon lúgos) terjed.

A szervezet savasságának foka befolyásolja a fehérjemolekulák összetételét és a membránok (sejtfalak) áteresztőképességét. Ezenkívül felel az enzimek és hormonok hatékonyságáért, és a sejtek között a szövetek felépítéséért és működéséért. Különösen fontos a vér egyenletes 7.36 – 7.44 pH-értéke. A gyomos savas, 1 – 3 pH-értéket igényel, a hasnyálmirigy 10-es értéknél, vagyis lúgos kémhatás esetén működik a legjobban. A veríték pH-értéke kb. 5, a székleté 6-7.

A legjobban ideális táplálkozással, kiegyensúlyozott életmóddal, megfelelő mozgással és a megfelelő tápanyagok és ásványi anyagok bevitelével tudjuk hozzásegíteni szervezetünket a lehető legjobb egészséges állapothoz.

pH

*Ezeket az állításokat az FDA nem értékelte, és az állítások nem szándékoznak diagnosztizálni, kezelni, gyógyítani vagy megelőzni a betegségeket.

Oszd meg ezt az oldalt